20.03.2025
Deň otvorených dverí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov
20.03.2025
Pozývame vás na Deň otvorených dverí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre. Uskutoční sa 20. marca 2025, Tr. A. Hlinku 2.
Demografická zmena a jej dopad na ekonomiku a bankový sektor - výberová prednáška
20.03.2025
Téma: Demografická zmena a jej dopad na ekonomiku a bankový sektor. Starnutie obyvateľstva na Slovensku je už hotová vec. Počet obyvateľov krajiny klesá, a to najmä tých v produktívnom veku 20 - 64 rokov. Počet starších ľudí naopak rastie. Tento dlhodobý trend zmení našu ekonomiku zásadným spôsobom. A mnoho z týchto zmien sa udeje už v horizonte najbližších desiatich, pätnástich rokov. Jedným z výsledkov bude, že budeme pracovať dlhšie, no aj tak budeme mať problém udržať si potenciálny rast ekonomiky a životnej úrovne s ním spojenej. Zvýšia sa výdavky domácností, ale i štátu, na zdravotnú a dlhodobú starostlivosť a obmedzí sa ostatná spotreba. Zmení sa aj miera úspor a dopyt po bývaní. Azda najväčší dopad na ekonomiku bude mať starnutie na verejné financie. V žiadnej inej krajine EÚ neporastú náklady na starnutie v najbližších rokoch rýchlejšie ako práve na Slovensku. To robí lokálne verejné financie zvlášť zraniteľnými. Ako sa na demografickú zmenu pripraviť z pohľadu jednotlivca, investora, či bankovej inštitúcie?
Prednášajúci: Ing. Zdenko Štefanides, M.S., hlavný ekonóm VÚB a.s. a riaditeľ oddelenia Ekonomický prieskum
Dátum a čas: 20. 3. 2025, 13:00 - 14:30
Miesto: SPU v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, pavilón S, miestnosť AS-31
Výberová prednáška je relevantná k študijnému odboru ekonómia a manažment.
Technologické aspekty výroby polotvrdých syrov - výberová prednáška
20.03.2025
Téma: Technologické aspekty výroby polotvrdých syrov. Výberová prednáška bude zameraná na technológiu výrobu polotvrdých syrov kontinentálneho typu a chybami syrov pri ich výrobe. Prednáška je realizovaná v rámci predmetu Syrárstvo a Technológie potravín živočíšneho pôvodu.
Prednášajúci: RNDr. Ondrej Hurňák, PhD., Novonesis A/S
Dátum a čas: 20. 3. 2025, 10:00
Miesto: SPU v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, pavilón T, miestnosť AT-31
Výberová prednáška je relevantná k študijnému odboru potravinárstvo.
AI & Biznis: Realita, príležitosti a riziká - výberová prednáška
20.03.2025
Téma: AI [&] Biznis: Realita, príležitosti a riziká. Osnova výberovej prednášky: 1. Úvod a stručný historický vývoj AI 2. Generatívna AI (GenAI): Hype vs realita 3. Praktické využitie AI v biznise 4. Riziká a bezpečnostné hrozby 5. AI etika a governance 6. Diskusia
Prednášajúci: Martin Greguš, IBM Consulting: Lighthouse Global Content Development Lead - Learning and Knowledge Consulting
Dátum a čas: 20. 3. 2025, 8:00
Miesto: SPU v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, pavilón S, miestnosť AS-31
Výberová prednáška je relevantná k študijnému odboru ekonómia a manažment.
Uchovávanie genetických zdrojov a množenie trvaliek
20.03.2025
Téma: Uchovávanie genetických zdrojov a množenie trvaliek. Odborná exkurzia spojená s výberovými prednáškami je zameraná na uchovávanie genetických zdrojov záhradníckych plodín v podmienkach SR a technológie množenia trvaliek. Je prioritne určená pre študentov študijného programu záhradníctvo predmetu: technológie množenia v zeleninárstve a kvetinárstve. V prípade voľnej kapacity aj pre študentov z iných programov (kontakt: doc. Andrejiová (kl: 4247; alena.andrejiova@uniag.sk).
Prednášajúci: Ing. Iveta Čičová, Génová banka SR a Ing. Martina Šášiková, VICTORIA - trvalková škôlka
Dátum a čas: 20. 3. 2025 7:30 - 12:30
Miesto: Piešťany a Čab
Výberová prednáška je relevantná k študijnému odboru strojárstvo, poľnohospodárstvo a krajinárstvo.
Pôvod potravín v marketingu: Ako presvedčiť spotrebiteľov? - výberová prednáška
20.03.2025
Téma: Pôvod potravín v marketingu: Ako presvedčiť spotrebiteľov? - výberová prednáška
Prednášajúci: Ing. Martina Gondeková, PhD. - Ing. Ján Huba, CSc., Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum
Dátum a čas: 20. 3. 2025 10:00
Miesto: SPU v Nitre, Tr. A. Hlinku 2, pavilón S, poslucháreň S
Výberová prednáška je relevantná k študijnému odboru ekonómia a manažment.