Výskumné centrum AgroBioTech oslávilo 10. výročie svojho vzniku
10.11.2025
Symbolicky na začiatku Týždňa vedy a techniky na Slovensku, 10. novembra, oslávilo Výskumné centrum AgroBioTech SPU v Nitre prvú dekádu svojej existencie. Za ten čas zrealizovalo množstvo úspešných projektov a dosiahlo úspechy doma aj zahraničí.
„Za krátke obdobie sa nám podarilo vybudovať špičkové pracovisko, ktoré nás posunulo vpred v mnohých projektoch a otázkach vedy, výskumu a inovácií. Univerzitu mimoriadne zviditeľňuje v národnom aj medzinárodnom priestore,“ vyzdvihla vo svojom príhovore rektorka SPU Klaudia Halászová. Zároveň sa poďakovala všetkým, ktorí sa na vzniku, výstavbe a rozvoji Výskumného centra AgroBioTech (VC ABT) podieľali. Podčiarkla, že výskumné centrum spolupracuje s fakultami univerzity v rámci riešenia projektov aj vzdelávacieho procesu, ako aj s partnermi z oblasti priemyslu. „Pomohlo nám aj s budovaním Potravinového inkubátora, je to naša prvá eseročka tohto typu. Úspechy AgroBioTechu pomáhajú k celkovému vysokému hodnoteniu SPU,“ zdôraznila rektorka.
Príbeh VC ABT, úspechy, aktivity a vízie priblížila jeho riaditeľka Adriana Kolesárová. Vyzdvihla, že vo výskumnom centre riešili viac ako 200 domácich a zahraničných projektov, v súčasnosti je v hodnotení vyše 10 projektov. „K najvýznamnejším patria projekty pre mladých startupistov, projekty v rámci ktorých nadväzujeme silnú potravinársku sieť, ako aj tie, v ktorých kladieme dôraz na moderné potravinárske technológie, umožňujúce vzdelávať mladých vedcov a pedagógov, spolupracovať s univerzitami, výskumnými centrami a praxou, biznis partnermi,“ povedala riaditeľka. Medzi aktuálnymi projektmi spomenula napríklad EIT Food Hub, ako aj súvisiaci program Food Educators, zameraný na podporu udržateľného a zdravého stravovania.
Výskumné centrum AgroBioTech SPU vzniklo v októbri 2015 v rámci projektu podporeného z finančných prostriedkov EÚ. Tematicky sa zameriava na prioritné témy v agrobiológii, technológii spracovania poľnohospodárskych produktov a agropotravinárstve, biotechnológii, genetických technológiách, agroekológii, bioenergetike a bioekonomike. Rozprestiera sa na ploche 5800 štvorcových metrov, kde je situovaných 32 laboratórií. Jeho výstavba trvala vyše dvoch rokov a vyžiadala si náklady vo výške 26,3 milióna eur. Zo zdrojov EÚ bolo hradených takmer 22,4 milióna eur, zo štátneho rozpočtu 2,6 milióna eur. Sumu 1,3 milióna eur poskytol hlavný prijímateľ SPU a jeho partneri zapojení do projektu Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Slovenská akadémia vied – Ústav genetiky a biotechnológie rastlín v Nitre.
K prelomovým rokom VC ABT patrí rok 2024, keď bola schválená prevádzka pre vegánske produkty, ako aj rok 2025, keď Potravinový inkubátor uviedol na trh svoj prvý produkt. V súčasnosti už predáva svoje inovatívne potraviny v univerzitnom bufete, cez e-shop a schválený má aj ambulantný predaj produktov na podujatiach. Vedecký kolektív testuje a vyvíja ďalšie zdravé produkty. Výskumné centrum nie je len priestorom pre výskum, vývoj a vzdelávanie, realizáciu záverečných prác, odbornej praxe, prednášok, workshopov, cvičení, exkurzií, letných škôl a podobne. Úspešne diverzifikovalo svoje činnosti a okrem služieb v oblasti laboratórnych analýz, vývoja a inovácií produktov, odborného poradenstva a projektovej činnosti, ponúka napríklad aj prenájom podcastového štúdia, priestorov na organizácie konferencií, seminárov a ďalšie služby.