SPU súčasťou celoslovenského projektu Hovorme o jedle
02.12.2025
Trinásty ročník súťažno-vzdelávacieho projektu Hovorme o jedle už pozná svojich víťazov. Oceneným sa prihovorila rektorka SPU Klaudia Halászová.
Slávnostné vyhodnotenie projektu, ktorý organizuje každoročne Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) pod záštitou ministerstiev pôdohospodárstva a školstva, sa konalo 25. novembra v Bratislave. Slovenská poľnohospodárska univerzita mala svoje zastúpenie v hodnotiacej komisii zloženej z 30 odborníkov z praxe i akademickej sféry z celého Slovenska. SPU pri hodnotení projektov v komisii zastupovali docentka Zdenka Kádeková, profesorka Ľudmila Nagyová, docentka Ingrida Košičiarová a doktorka Mária Holotová z Fakulty ekonomiky a manažmentu. Víťazom sa prihovorili a slávnostne im odovzdali ceny minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč, rektorka SPU Klaudia Halászová a predseda SPPK Andrej Gajdoš. Za hodnotiacu komisiu sa žiakom prihovorila docentka Zdenka Kádeková.
Hovorme o jedle je súťažno-vzdelávacia aktivita, ktorej cieľom je podporovať spoluprácu a aktívnu účasť detí, mládeže a dospelých pri budovaní spôsobilosti k vhodnému výberu potravín a životného štýlu. Určená je pre základné školy, ktoré v rámci nej organizujú rôzne podujatia zamerané na spoznanie potravín, ich výroby, spracovania a významu pre výživu človeka. Do aktuálneho 13. ročníka sa zapojili žiaci zo 443 základných škôl z celého Slovenska vrátane špeciálnych. Najaktívnejšími základnými školami na Slovensku sa stali Spojená škola v Spišskom Štiavniku a ZŠ na Ulici Vajanského v Lučenci.
Počas piatich októbrových dní pretavili žiaci 10 vyhlásených denných tém do stoviek aktivít a projektov. Porota vyberala aj víťazov výtvarnej, fotografickej a literárnej časti. Ako informovala docentka Kádeková, žiaci spoločne so svojimi učiteľmi piekli chlieb, navštívili pekáreň, sledovali, ako sa označujú potraviny, zbierali zeleninu, orechy a ovocie z našich sadov. Pochutnali si na mlieku a mliečnych výrobkoch od slovenských kráv a venovali sa aj témam mäsa, hydiny, vajec či bezpečného skladovania a prípravy jedla. Nielen pri témach „Tuky, cukry a soľ“ či „Jedz a hýb sa“ dokázali, že sú skutoční odborníci.
„Porotu vždy najviac poteší, že žiaci chodia na exkurzie, zúčastňujú sa besied s odborníkmi alebo ich kroky smerujú do sadov, pekární, či mliekarní. Je skvelé, že často sa zapája celá škola a v rámci rovesníckeho vzdelávania starší žiaci vzdelávajú mladších. Je úžasné vidieť, že žiaci základných škôl, aj vďaka projektu Hovorme o jedle, vedia o zdravom jedle, slovenských potravinách a udržateľnom správaní viac, ako mnohí dospelí a idú tak tým správnym smerom. Sme radi, že aj my z SPU ich na tejto ceste môžeme sprevádzať,“ povedala Z. Kádeková. Dodala, že SPU nebude určite chýbať ani na ďalšom ročníku Hovorme o jedle.
Foto: www.sppk.sk