Potravinový inkubátor SPU uviedol na trh ďalšiu novinku – jablkovo-kokosový snack
17.10.2025
Potravinový inkubátor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre rozšíril svoje potravinové portfólio o novinku – jablkovo-kokosový snack.
Od 16. októbra sa predáva v univerzitnom Bufete pod aulou a v krátkom čase bude dostupný je aj pre širokú verejnosť cez internetový obchod.
Ide o nový potravinový rad ovocných snackov z dielne Potravinového inkubátora, ktoré predstavujú zdravšiu alternatívu ku klasickým maškrtám. Prvý výrobok z tohto radu prepája chuť tradičného slovenského ovocia - jablka - s chuťou exotického kokosu. „Produkt obsahuje iba ovocie – jablká a kokos, na vyváženie sladkej chuti bola pridaná kyselina citrónová. Plátky majú vysoký obsah vlákniny a vďaka vysokému podielu kokosu aj zasýtia. Vyrábané sú šetrnou metódou sušenia, bez použitia pridaných či umelých sladidiel. Tým sú vhodné aj pre deti, napríklad ako zdravá desiata do školy. Tiež sú určené pre spotrebiteľov, ktorí majú záujem sa zdravo stravovať,“ informoval doktor Matej Čech z Výskumného centra AgroBioTech SPU. Ako dodal, výskumníci skúšali rôzne varianty a kombinácie jablkových plátkov. „Jablkovo-kokosový sme vyhodnotili ako najlepší spomedzi viacerých ovocných variantov. Hľadali sme chutnú, výživnú a zároveň jednoduchú alternatívu,“ skonštatoval. Výrobok je doplnením produktového portfólia, ktoré Potravinový inkubátor SPU v Nitre začal uvádzať na trh postupne od začiatku tohto roka. V blízkej budúcnosti sa spotrebitelia môžu tešiť aj na ďalšie novinky, ako sú zeleninové nátierky a raňajkové cereálne kaše.
Ako prví mohli ochutnať túto zdravú delikatesu návštevníci tohtoročnej výstavy Agrokomplex. Zoltán Bedecs z Galanty zatiaľ univerzitné potravinárske produkty nepoznal, sviežu chuť ovocného snacku hodnotil pozitívne. „Starám sa o svoje zdravie a tento produkt chutí výborne,“ zhodnotil. Mamička Ivana z Nitry už mala skúsenosti s produktami SPU. „Pravidelne kupujem cviklové čipsy. Jeden z mojich školopovinných synov má bezlepkovú stravu, preto sú tieto produkty pre nás zaujímavé. Aj nový snack bude ideálny na desiatu pre chlapcov,“ tešila sa. Cena 20-gramového balíčka jablkovo-kokosového snacku je 1,90 eur.
Na vývoji nového produktu sa podieľal tím Potravinového inkubátora SPU v Nitre, ktorý vlani schválil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre ako prevádzku na výrobu potravín. Ide o prvý potravinový inkubátor na Slovensku, ktorý slúži nielen na výrobu potravín, ale aj ako vývojové a školiace pracovisko pre študentov, začínajúcich podnikateľov a start-upy. Prevádzka je rozdelená do troch vývojových centier, ktorými sú technologická prípravovňa výrobkov, centrum vývoja cereálnych produktov a centrum vývoja nápojov.