Inovatívne nápady v oblasti agropotravinárstva predstavilo osem slovenských finalistov

napísal

Súťaž EIT Food RIS INNOVATION PRIZES 2020 má svojich víťazov.  Online finále prestížnej súťaže startupistov, organizovanej v rámci projektu  EIT Food Hub, sa uskutočnilo 10. júla. Svoje inovatívne nápady v oblasti agropotravinárskeho sektora prezentovalo osem tímov.

Komisia, zložená zo zahraničných odborníkov, vybrala z pätnástich podaných prihlášok osem tímov, ktoré postúpili do finále. Na prezentácii sa zúčastnilo osem tímov: Wizzi, Lokálny trh, Vratný obal, ekolive, EcoDish, QEHeC, Meating, Peelo. Počas Demo dňa hodnotila finalistov porota, ktorú tvorili traja zástupcovia z potravinárskej a podnikateľskej praxe zo Slovenska.

Začínajúci podnikatelia v potravinárstve a agrosektore predviedli svoje inovatívne nápady a zabojovali o 5-tisíc, 3-tisíc a tisíc eur. Tento rok prebehlo aj online hlasovanie publika, ktorí rozhodovali o sume 2-tisíc eur.

Prvú cenu si odniesli mladí startupisti, ktorí predstavili projekt zameraný na využívanie poľnohospodárskych zvyškov na výrobu kompostovateľného jednorazového riadu. Ten sa dá po použití zhodnotiť ako výživný kompost alebo krmivo pre zvieratá. Cieľom projektu je riešenie nadmerného používania jednorazových plastov a súčasne spracovať nevyužitý rastlinný materiál z poľnohospodárskej a potravinárskej výroby.

Druhé miesto porota udelila nápadu na vytvorenie a vývoj aplikácie, ktorá dokáže sledovať dátum spotreby potravín v domácnostiach.

Tretie miesto si odniesol tím, ktorý predstavil inováciu pre udržateľnú výrobu obalov a spôsob, akým sa obaly dlhodobo používajú.

Divákom sa najviac páčil projekt s názvom Lokálny trh. Jeho autori navrhli webový portál, ktorý slúži ako mapa a vyhľadávač miestnych slovenských jedál a nápojov a e-shop pre produkty.

Späť