Deň otvorených dverí vo Výskumnom centre AgroBioTech ponúkol workshopy aj ochutnávky inovatívnych potravín
12.05.2025Workshopy, návštevu laboratórií, vedomostný kvíz i ochutnávku inovatívnych produktov z dielne Potravinového inkubátora SPU v Nitre priniesol Deň otvorených dverí vo Výskumnom centre (VC) AgroBioTech SPU v Nitre. Na podujatie zavítali 12. mája desiatky návštevníkov, najmä študentov.
„Ide o prvý ročník podujatia v rámci Nitrianskych univerzitných dní, cieľom ktorého je prezentovať verejnosti náš výskum, technológie a inovatívne produkty,“ uviedla projektová manažérka VC AgroBioTech Eva Ďurčanská. Lákadlom podujatia boli dva workshopy, ktorých súčasťou boli okrem praktických prednášok aj ochutnávky produktov. Potravinársky workshop bol zameraný na využitie jedlých kvetov ako alternatívnych zdrojov do budúcnosti a povzbudivých pochutín. Návštevníci mohli vidieť praženie kávy a kakaových bôbov, výrobu mliečnej čokolády s prídavkom jedlých kvetov, ochutnať čerstvú kávu a čokoládu. „Všetci máme radi povzbudivé pochutiny – kávu, čaj a kakao, preto sme ponúkli inšpiráciu, ako si môžeme doma jednoducho vyrobiť zdravšie varianty s prídavkom jedlých kvetov,“ povedala docentka Eva Ivanišová. Dodala, že jarné obdobie ponúka množstvo jedlých druhov kvetov – orgován, agát, lipa, nechtík a ďalšie. „Ľudia často nevedia, čo všetko im záhrada ponúka a ako rastliny môžu prispieť k zlepšeniu ich zdravia,“ konštatovala odborníčka.
Keďže v súčasnosti má veľa ľudí problém s alergiami, v rámci druhého workshopu výskumníci poukázali na to, aké alergény na nás číhajú nielen v potravinách, ale aj v kozmetike či v iných produktoch. Zároveň priblížili rozdiely medzi alergiou a intoleranciou na potraviny.
Podujatie ponúklo aj ochutnávku inovatívnych produktov z Potravinového inkubátora SPU, a to tri druhy zeleninových čipsov – cviklové, petržlenové a mrkvové, ako aj bylinné čaje. „Od apríla vyrábame päť druhov bylinných zmesí s priaznivým vplyvom na ľudský organizmus. Univerzitný dúšok je sviežou mentolovou zmesou namiešanou hlavne pre študentov, Balans je čajovina harmonizujúca naše telo, Farmárka je čaj na vyrovnanie hormonálnych zmien u žien, Farmár je čaj na podporu výkonnosti mužov a Klások je určený pre deti na podporu trávenia,“ informovala vedeckovýskumná pracovníčka VC AgroBioTech Kristína Predanócyová. Dodala, že v blízkej dobe plánujú spustiť aj e-shop pre Potravinový inkubátor.
Návštevníci si okrem čajov a zeleninových čipsov pochvaľovali aj inovatívne sušienky, v rámci ktorých je klasická múka nahradená inými typmi múk, napríklad tekvicovou a mandľovou. Bodoval i ríbezľový džem z ovocia dopestovaného v Demonštračnej záhrade SPU. Výskumné centrum otvorilo pre návštevníkov aj vybrané laboratóriá – Laboratória cereálnych technológií, Laboratória výživy ľudí, Laboratória analýz biologicky cenných látok, Laboratória tukov a olejov a ďalšie.
Výskumné centrum AgroBioTech je celouniverzitné špecializované pracovisko, zamerané na inovatívny výskum. Jeho súčasťou je Potravinový inkubátor SPU ako unikátne pracovisko, prvé svojho druhu na Slovensku. Firmy, študenti a startupy si v ňom vďaka modernej infraštruktúre môžu otestovať svoje inovatívne nápady v oblasti vývoja potravín.