Chlieb je základná potravina, jeho spotreba však klesá, upozornil Deň chleba na SPU
22.10.2025Chlieb je základným prvkom výživovej pyramídy, jeho spotreba však klesá. Obsahuje pritom množstvo zdraviu prospešných látok. Aj na túto skutočnosť upozornil 2. ročník podujatia Deň chleba na SPU, ktorý sa konal 22. októbra.
Zorganizoval ho Ústav potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva (FBP) SPU v Nitre pri príležitosti Svetového dňa chleba, ktorý sa každoročne koná 16. októbra. Prezentovali sa na ňom veľké pekárne, ale aj menšie remeselné pekárne, stredné odborné školy a FBP. Súčasťou podujatia bola aj súťaž chlebov. Záujemcovia z radov študentov a zamestnancov SPU, ako aj potravinárskej školy, prihlásili 12 vzoriek. Odborná komisia hodnotila celkový vzhľad a dojem z chleba, striedku, jej pórovitosť, pružnosť, vôňu a chuť, ako aj jej intenzitu a príjemnosť. Prvé miesto získala SOŠ potravinárska na Cabajskej ulici v Nitre za špaldový chlieb, rovnako získala aj tretie miesto za chlieb Dobrák, ktorý sa stal aj favoritom laického hodnotenia študentov a zamestnancov univerzity. Na striebornej priečke sa so svojím chlebom umiestnil Martin Baláž, študent 1. ročníka inžinierskeho stupňa štúdia technológie potravín na FBP.
„Stravovacie návyky sa menia. Mladí ľudia si všímajú skôr nutričnú stránku chleba, snažia sa zdravo stravovať. Mnohí ľudia však vytláčajú chlieb zo svojho jedálnička. Nemali by sme však zabúdať, že chlieb predstavuje základnú sacharidovú zložku v príjme našej stravy. Okrem sacharidov obsahuje vlákninu, vitamíny, najmä skupiny B, železo, vápnik,“ hovorí doktorka Anna Kolesárová z Ústavu potravinárstva FBP. Priemerná spotreba chleba na obyvateľa vlani bola asi 33 kilogramov. Chlebu sa netreba vyhýbať ani pre obavy zo stráviteľnosti. „Existuje veľa rôznych dobre stráviteľných druhov, ako sú kváskové, bielkovinové a podobne,“ poukázala A. Kolesárová.
Výskumníci Ústavu potravinárstva FBP dlhodobo venujú pozornosť inovatívnym smerovaniam vo výrobe chleba a dizajnovaniu receptúr. Na podujatí opäť prezentovali, že chlieb je kreatívna potravina. Inovatívne chleby pripravujú s nejakým nutričným benefitom pre organizmus a ich konzumácia má okrem sýtiacej funkcie aj zdravotnú. Príkladom boli chleby s tekvicovými semienkami, červenou šošovicou, kešu, s extraktom húb shiitake či ľanovými semienkami.
Svoj sortiment rozširujú aj školy vzdelávajúce budúcich pekárov. „Robíme päť druhov chleba - ražno-pšeničný konzumný, špaldový, horehronský, tekvicový a chlieb Dobrák,“ opísala majsterka odborného výcviku SOŠ potravinárskej na Cabajskej ulici v Nitre Helena Kotríková. „Naši študenti sa zameriavajú na zdravú výživu, hygienu a bezpečnosť potravín. Tieto študijné programy vyhľadávajú aj na SPU, s ktorou máme už dlhoročnú spoluprácu v oblasti vzdelávania,“ dodala.
Spotrebiteľské trendy mladej generácie si všíma aj Alexandra Caková z malej remeselnej pekárne. „Staršia generácia preferuje u nás rascový kváskový chlebík. Mladšia si kupuje skôr kváskový ražný chlieb s príchuťami, semenami, vlašskými orechmi a podobne,“ priblížila.