Letná škola INVEST na Sicílii: objavovanie stredomorskej stravy, biodiverzity a funkčných potravín
26.09.2025
V malebnom regióne Marsala na Sicílii, obklopenom vinicami, olivovými hájmi a tyrkysovým morom, sa študenti z partnerských univerzít projektu INVEST zúčastnili v dňoch 15. – 20. septembra 2025 jedinečného vzdelávacieho programu zameraného na mediteránsku stravu, biodiverzitu a funkčné potraviny. udržateľnosť a medzinárodnú spoluprácu.
Cieľom letnej školy MEDEA, ktorá sa konala v rámci projektu INVEST, bolo prehĺbiť poznanie o význame lokálnych produktov pre zdravie, udržateľnosť a kultúrne dedičstvo. Študenti sa venovali témam ako víno, olivový olej, syr, ryby, soľ, mikrobiota či nutraceutiká – a to nielen teoreticky, ale aj prakticky počas exkurzií do miestnych fariem, vinárstiev, olejárne či rybárskeho závodu.
Zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa letnej školy zúčastnilo 5 študentov z 5 rôznych fakúlt, ktorí na záver prezentovali výsledky svojho skupinového projektu. Za úspešné absolvovanie získali 3 ECTS kredity.
Počas prvého dňa účastníci absolvovali prednášky o kultúrnych a zdravotných aspektoch mediteránskej diéty, navštívili pláž Torrazza, ochutnali syry v miestnej mliekarni Giammanco a večer zakončili prehliadkou historického mesta Trapani. Druhý deň sa začal odbornými prednáškami o víne, jeho význame v histórii, medicíne a ekonomike, ako aj o moderných technológiách výroby vínnych aróm. Poobede sa študenti presunuli do vinárstva Mustazza, kde mali možnosť ochutnať miestne vína, navštíviť vinice a dozvedieť sa viac o bioprodukcii. Deň vyvrcholil výletom do stredovekej dedinky Erice, ktorá sa nachádza na vrchole hory s nádherným výhľadom na západ slnka. Prehliadka historických uličiek Erice bola nezabudnuteľným kultúrnym zážitkom.
Tretí deň sa niesol v duchu morských plodov. Po dopoludňajších prednáškach o udržateľnom rybolove a vnímaní konzumácie rýb zo strany spotrebiteľov sa študenti presunuli do mesta Mazara del Vallo. Počas city tour ich sprevádzal odborník, ktorý im priblížil históriu mesta, jeho arabské korene a význam v oblasti rybolovu. Večer patril spoločnosti Rosso di Mazara, ktorá sa špecializuje na spracovanie červených kreviet. Prednáška bola spojená s ochutnávkou stredomorských špecialít počas spoločnej večere.
Záverečné dni letnej školy MEDEA na Sicílii priniesli študentom SPU ďalšiu dávku inšpirácie, poznania a zážitkov. Vo štvrtok dopoludnia sa program zameral na funkčné potraviny a mikrobiotu, pričom medzi prednášajúcimi nechýbali ani zástupkyne SPU – profesorka Adriana Kolesárová a docentka Eva Ivanišová. Ich prednášky obohatili študentov o poznatky z oblasti inovácií vo výrobe funkčných potravín a vplyvu nutraceutík na zdravie žien. Popoludní sa účastníci presunuli do prímorského mesta Castellammare del Golfo, kde si užili relax na pláži a kúpanie v mori. Následne navštívili Antico Pastificio Buffa, tradičnú výrobňu cestovín, kde ochutnali typické Pasta Trapanese. Deň zakončili prechádzkou historickým centrom a prístavom Castellammare.
V piatok dopoludnia študenti prezentovali výsledky svojho skupinového výskumu. Každý z piatich tímov sa venoval jednej z hlavných zložiek stredomorskej stravy – vínu, olivovému oleju, rastlinnej zložke, syrom a mikrobiote. Prezentácie boli kvalitne spracované, s dôrazom na poznatky získané počas prednášok aj exkurzií. Popoludní nasledovala návšteva olivového mlyna Manfredi Barbera [&] Figli, kde študenti ochutnali rôzne druhy olivového oleja a spoznali
proces jeho výroby. Večer sa niesol v duchu gastronómie a kultúry – účastníci sa zúčastnili Cous Cous Festivalu v San Vito Lo Capo, kde ochutnali rôzne varianty tejto ikonickej stredomorskej špeciality.
V sobotu dopoludnia program vyvrcholil návštevou Saline Culcasi, kde sa študenti oboznámili s tradičnou výrobou morskej soli. Soľ ako súčasť sicílskej kuchyne a kultúry tak symbolicky uzavrela tematický okruh Stredomorskej stravy. Letná škola MEDEA tak ponúkla komplexný pohľad na výživu, udržateľnosť, biodiverzitu a kultúrne dedičstvo regiónu. Študenti SPU získali nielen nové vedomosti, ale aj cenné kontakty a skúsenosti v medzinárodnom prostredí. Program bol vyvážený – dopoludnia odborné prednášky, popoludní exkurzie a večer kultúrne či gastronomické aktivity. MEDEA je dôkazom, že vzdelávanie môže byť zážitkom, ktorý spája vedu, tradíciu a ľudí z rôznych krajín. Veríme, že aj v budúcnosti sa do podobných projektov zapojí ešte viac študentov SPU.
MEDEA je súčasťou projektu INVEST – European University Alliance, spolufinancovaného programom Erasmus+, ktorý podporuje regionálnu udržateľnosť a medzinárodnú spoluprácu.